PBP 2003 voorbereiding
PARIS-BREST-PARIS 2003 gekkenwerk of uitdaging
Inleiding
In mei 2002 heb ik een ligfiets (Hurricane) aangeschaft en ik heb me aangesloten bij ZILT, een (internet) ligfietsclub in Zeeland. Al snel merkte dat ik met een ligfiets relatief flinke afstanden kon rijden. Om dat aan mezelf te bewijzen heb ik op de langste dag van 2002 namelijk 22 juni, meegereden met de tocht Sluis-Boulogne-Sluis (SBS), op ?_n dag 350 km. Ondanks de geringe kilometers die ik tot dan toe met mijn ligfiets gereden had, kon ik in de tocht aardig meekomen. Ook heb ik daar de sfeer geproefd van het lange afstand rijden. In september 2002 heb ik meegedaan aan de Eustaff 2002, ook daar ervoer ik weer de saamhorigheid en het enthousiasme van de rijders. Het was voor mij duidelijk, ik wilde meer. Al zoekende op internet kwam ik op PBP 2003, heb ik verschillende sites bezocht en uiteindelijk heb ik me bij een Nederlands PBP 2003 discussieplatform Yahoo aangesloten. In deze groep zijn zo_n 7 ligfietsen actief en vele ervaren en minder ervaren randonneurs.
Parijs – Brest – Parijs (PBP) is een van de oudste fietsevenementen ter wereld, in 1891 door Pierre Giffard gestart. Eerst werd de PBP om de 10 jaar georganiseerd, nu wordt de PBP om de vier jaar gehouden, dit jaar 2003 van 18 augustus tot en met 22 augustus. Er zullen zo_n 4.000 deelnemers meedoen uit meer dan 20 landen. Naar schatting zullen er 100 Nederlanders en 100 Belgen meerijden.
De route gaat over een afstand van 1218 km, af te leggen in maximaal 90 uur. Er zijn vijf startgroepen, waarbij onderscheid wordt gemaakt in een fietsen en een special (ligfietsen, tandems etc) en de globale tijd waarin je de PBP wilt rijden. Binnen een bepaalde tijdsspanne moet bij je een controle post zijn, de posten liggen op zo_n 80 kilometer uit elkaar. Kom je te laat bij een controlepost dan ben je gediskwalificeerd. Het is geen race (maar er zijn rijders die er 42 uur over doen) en er mogen geen professionele fietsrijders aan de tocht meedoen. De start is de plaats Guyancourt in de gemeente Saint Quentin en Yvelines, een van de van “buitenwijken” van Parijs.
Voorbereiding
Voor deelname aan PBP 2003 moet je een serie van zogenaamde brevetten rijden. Dit zijn gehomologeerde afstanden van 200, 300, 400 en 600 kilometer die je over de hele wereld kan verrijden. In Nederland worden dezen door Stichting Randonneur NL vanuit Lonneker en Euradax Randonnee Nederland (ERN) vanuit Ossendrecht georganiseerd, in onze buurlanden Belgi_ en Duitsland worden ook verschillende brevetten georganiseerd. De brevetten zijn qua opbouw gelijk aan de PBP, binnen een bepaalde tijd bij controle posten zijn en tijdig uitrijden.
Eind maart 2003 starten in Nederland de brevetten, dus beginnen met 200 kilometer. Vanaf begin februari ben ik aan het trainen. Het rijden buiten viel niet mee, de temperatuur was aan de zeer lage kant. Daarnaast doe ik aan spinning in groepsverband, spinning doe je op een soort hometrainer of thuis op een rollerbank. Met spinning kan je een weersonafhankelijke intervaltraining doen en het is daarnaast ook nog gezellig.
Uiteindelijk wil ik weer op de langere afstand een kruissnelheid halen van rond de 30 km/h (na de winter was mijn conditie en snelheid op een erg laag peil). De route van de PBP is niet vlak, er zitten 366 heuvels in met in totaal 10.000 hoogte meters, dus ook een deel van mijn training zal bestaan uit het nemen van heuvels, dus een krachttraining voor de benen. Fysiek wordt er heel wat van je gevraagd, maar denk ook aan mentaal, je eigen organisatie en improvisatie vermogen, dit zijn allemaal belangrijke ingredi_nten voor het slagen van de brevetten en uiteindelijk de PBP.
Ook zal je aandacht moeten besteden aan de technische kant van de fiets, welke verhouding van het verzet, wat voor verlichting. Als je een aantal nachten rijdt gaat dat niet lukken op een batterijlampje, denk ook aan de lichtopbrengst. Bij nachtelijke afdalingen worden er zeker op een ligfiets snelheden bereikt van boven de 60 km/h.
In de voorbereiding zal je de voor jou geschikte voeding en drinken moeten uittesten. Je verbruikt 14.000 cal per dag, dus je zal constant moeten blijven eten en drinken om je energievoorraad op peil te houden. Hoe ga je alles meenemen en wat ga je meenemen, volgauto_s zijn niet toegestaan op straffe van diskwalificatie, en elke kilo is er een. Denk aan gereedschap en materiaal, noodverlichting en reservelampjes, binnen- en buitenbanden (denk aan afwijkende maten en niet in Frankrijk verkrijgbaar), reflecterend vest of sjerp, kleding voor verschillende weersomstandigheden, EHBO spullen etcetera.
Gelukkig kan je veel informatie vinden op het internet en leren van de ervaren brevettenrijders. Belangrijke informatiebronnen staan in de marge op mijn site http://www.lammerts.net