BRM 400 Ossendrecht [6-5-2011]

BRM 400 Ossendrecht [6-5-2011]

De start zal om 21 uur plaatsvinden. Voor Dorothee de eerste keer dat ze in de nacht fietst en voor ons beide de eerste keer een 400 km brevet op de tandem. Limiet is 27 uur, dus zaterdagavond voor 24 uur binnen zijn.

-0-

Donderdagavond heb ik eerste de ketting van onze tandem gespannen. Het spannen gaat door het verdraaien van de excentrische bottom bracket (EBB) maar de achterste EBB zat muurvast. Door de twee boutjes eruit te draaien, een plaatje tussen de klem te zetten en de boutjes vanaf de andere zijde erin te draaien was de EBB eenvoudig te draaien. Door dat ik met een doekje de tandem even naliep zag ik bij het achterwiel een gebroken spaak. Direct het achterwiel naar de fietsenmaker gebracht, deze maat spaken had hij niet op voorraad maar kon deze wel walsen. Vrijdag voor vertrek was het wiel weer klaar.

Na een overheerlijk pasta maaltijd thuis te hebben gegeten zijn we net na zevenen naar Ossendrecht gereden. Afladen, voorwiel monteren en klaar dat we waren. In Café Vrede was een was nerveuze sfeer, duidelijk dat nu het wat serieuze werk gaat beginnen. Wij hebben na enige twijfel toch ook maar beenstukken aangedaan. Het namelijk een mooie avond, maar het zou wel wat kunnen afkoelen. Dorothee was ook een beetje gespannen, waarschijnlijk door het onbekende.

8.45 staan we met 38 man buiten bij de start. Robert Leduc controleert iedereen op reflectie vestje en goede verlichting. Om 21.00 precies gaan we van start, een menging van race-, randonneurs-, ligfietsen en twee tandems.

BRM 400 Ossendrecht 2011 from Robert Lammerts on Vimeo.

Na 300 meter constateer ik dat we 4 versnellingen missen, wat nu – stoppen dus. Enige dat kan gebeurt zijn is het niet goed staan van de versnelling als gevolg van het verdraaien van de naafversnelling of de shifter. Gelukkig kon ik nog logisch nadenken, naaf op grootste versnelling gezet, clickbox los, shifter naar hoogste versnelling en clickbox weer vast. Toen was het probleem opgelost, alleen we waren de startgroep kwijt. Als snel pikte we weer aan bij Herman en Sylvia en in Putte konden we weer aansluiten. Het is vervelend de eerste twee uur om alleen door het drukke gebied rondom Antwerpen te rijden, met een groep kan je op veel wegen de weg ipv fietspad nemen.

Na zo’n 40 km was er een geheime controle bij een tankstation, gelijk wat Cola bij bijtanken en een koek eten. Na 10 minuten gingen we weer de weg op. Tempo was best hoog, maar ging en voelde goed. Op enig moment verloren we bijna onze fietspomp, dus we moesten stoppen, toen waren we gelijk de aansluiting met de groep kwijt. Mooie tijd om een boterham te eten en de route weer te hervatten. Toen waren we alleen. Bij de Lier let ik even niet op en miste de afslag Aarschot, dus 200m terug. Na Aarschot begon het klimmen en ik voelde me echt niet lekker. Dorothee werd steeds onvriendelijker tegen mij, ik zoveel mogelijk mijn mond maar dicht houden.

Na een lekkere afdaling naar Tienen (op de weg) stapte we om 2.00 Café Ascott binnen, 108 km gereden in 5 uur. Daar zagen we nog Jaap, Rob, Job en Cor en de controleurs Robert L. en Ilse. Even een ½ uurtje gezeten en toen weer door naar het zuiden. Onderweg moest ik weer overgeven en daarna een flinke discussie met mijn stoker. Na wat praten zijn we toch doorgegaan (was een DNF moment). De temperatuur was prima, niet te koud. Na de klim na Vinalmont de afdaling naar Huy, korte klim in Huy, de Maas over en dan 30 km (klimmen) naar Ouffet. Net voor Modave kwamen we de eerste rijders tegen die terug gingen, die zaten op een strak schema.

Om 6.41 konden we bij Ouffet de stempelkaart posten en hadden we 180km verreden. Jaap ging net weer rijden, ik heb eerste een Cola uit de machine gehaald, daarna de laatste 12 km naar de boerderij in Vervoz.

De boerderij in Vervoz stapte we om 8.20 binnen. We werden verwelkomd door mevrouw Leduc en het groepje rijders die wij in Tienen zagen, nu incl Herman en Sylvia. Net voor de boerderij hoorde ik PING, en ja hoor een gebroken spaak. Gelukkig een reserve spaak bij me en Cor was zo vriendelijk om deze erin te zetten. De volgende keer kan ik het zelf. Nog steeds voelde ik mij niet lekker, vier bekers melk, blikje rijstpudding, twee kopjes twee en twee bekers ijsthee moet mij weer verder helpen. Dorothee was inmiddels een beetje over haar stress heen, dat we de tijd niet kunnen halen.

Na en stevige klim vol in de ochtend zon, hadden we een afdeling van zo’n 20 km naar Huy. Dat ging lekker, maar in Huy moesten we de Muur nog nemen. Qua versnelling ging het best, bij de eerste bocht wilde ik stoppen om even op adem te komen, maar we vielen daar in slow motion om. Het volgende stuk heeft Dorothee de tanden naar boven geduwd. Ik voelde mij eigenlijk niet zo geweldig.

Weer terug naar Huy, konden gelijk in de afdaling de extra (3e) rem testen, door het drukke Huy heen en dan een lange klim naar de Bakker in Vinalmont. We hebben er 235 km op zitten. De bakker was door onze collega’s aardig leeg gekocht, maar we konden een lekker stokbroodje kaas scoren.

Na Vinalmont wordt het weer redelijk vlak, de wind was er wel, maar we kwamen vlot verder. De 24 km hadden we snel onder de banden.

Café de Ton in Jeuk, 260 km , om ….. Na een koffie en een glas melk gaan we weer verder. Onder weg pikken een stukje nieuwe route op die veelal over fietspaden gaat en komen net voor Diest weer op de oude route. Bij de benzinepomp even een ijsje gekocht om het drukke Diest, de klim naar Scherpenheuvel en Scherpenheuvel te overleven.

Al redelijk snel komen we in Herselt (320 km) waar we de bekende collega’s uitkunnen zwaaien. Een melk en een paar hapje gebakken ei met brood en twee Canada Dry gaan er bij mij in om de laatste 80 km te volbrengen. Kon nog een paar minuten mijn ogen sluiten.

Het gaat niet meer zo soepel, maar we maken de nodige kilometers. Het laatste stuk heb ik wel eens langzamer afgelegd. In Essen (390 km) nog een kaartje gepost en vers water getapt. De eigenaar zwaaide ons uit, nog 15 km!.

Om 21.21 stapte wij Café Vrede (405 km) binnen, moe maar tevreden. Een rit met de nodige leermomenten, maar dat is op een tandem niet anders te verwachten.

[gpx2graphics map 12]

Reacties zijn gesloten.