Lierse 200 / Retie- Thorn – Retie [22-03-2003]

Lierse 200 / Retie- Thorn – Retie [22-03-2003]

Mijn eerste brevet!

Om 4.00 uur uit de veren, ontbijtje en om 4.45 onderweg vanuit Zeeland naar Retie, 138 km. Onderweg zag ik dat buitentemperatuur rond de _1 C was, dus lekker frisjes. Om 6.15 was ik op de plaats van bestemming, De Linde in Retie. Op de parkeerplaats waren wat meer auto_s met fietsen. De organisatie BRC Lierse was niet aanwezig, dus op zoek naar koffie. De koffie was niet te vinden, wel een verwarmde hal van een slaapcomplex. In de hal kwam ik met iemand aan de praat uit Den Haag, dat bleek Cor van Hooft  (ERN) te zijn.

Rond 6.30 was Louis Beirinckx gearriveerd met koffie, broodjes en de stempelkaarten. Het werd steeds drukker, ik hoorde Belgisch, Frans, Duits en Ollands praten. Na het verkrijgen van de stempelkaart en routebeschrijving ben ik mijn ligfiets (Hurricane) uit de auto gaan halen.

Op de parkeerplaats kwam ik Marc Vervaet (M5 lowracer) en Carl de Hond (Quest) tegen. Marc had ik eerder ontmoet op S-B-S en Carl bij Eustaff 2002. Bij het afstempelen van de kaart kwam er nog een ligger ten tonele, Youri Bleyweert met een Optima Baron, ook van de S-B-S. Bij het afstempelen van de kaart begreep ik dat er een grote groep tegelijkertijd zou gaan starten, we zijn maar voor die groep met zijn vieren gestart. De route ging grotendeels over fietsroutes en fietsknooppunten, Youri had deze nummers op beschrijfbaar tape op zijn frame geplakt. Bij de eerste afslag voor de fietsroute ging het al fout, de 2,5 km die in de beschrijving stond moest 1,3 km zijn. Het eerste deel ging door bossen en heide over soms smalle maar heel nette fietspaden. De koude was nog goed te merken en de eerste zonnestralen gaven de knie_n weer wat vreugde. Het tempo lag rond de 28 wind tegen, langs de kanalen was weinig beschutting, dus daar voelde je het wel. Een paar keer ben ik achter de Quest van Carl gedoken op zo als een stayer weer terug te komen bij de andere twee. Op een bepaald moment werden we ingehaald door een groep rijders, daar zijn we aangepikt. Voor mij was het allemaal maar net aan, ik kwam steeds iets te kort in kracht en snelheid. Na 66 km te hebben gereden moest ik afhaken, de andere liggers zijn doorgegaan.

Na het nuttigen van een mueslibar en een drankje, heb ik de tocht hervat. Nu moest ik zelf de route in de gaten houden. In Ittervoort ben ik fout gereden, kon de bordjes van de fietsroute niet meer vinden. Aangezien ik een hekel heb om terug te rijden heb ik de weg vervolgt om daarna met mijn GPS de weg naar Thorn weer te vinden. Via een provinciale weg kwam ik weer op de route naar Thorn. In Thorn leek het wel een doolhof, ik moest volgens de kaart de LF 5a blijven volgen, uiteindelijk heb ik die weer kunnen op pakken. Na een kilometer of 4 kwam reed ik op een grindpad met een bord LF 5a Roermond 14 km. Ik kon me niet voorstellen dat ik via Roermond naar Maaseik moest rijden. Nogmaals de kaart gepakt, wat blijkt de aanduiding op de kaart wijkt af van de beschrijving, in Thorn had ik de Vlaanderen Fietsroute moeten volgen. Toen heb ik mijn GPS mij maar naar Maaseik laten navigeren. In Maaseik was het een drukte met fietser op het Marktplein. In het caf_ een broodje met koffie en een controlestempel gehaald. In het zonnetje op het terras lekker gegeten en gedronken met Gerard Rasing, Cor van Hooft en Lei Wolters. Later realiseerde ik me dat ook Teun Lamers aan deze tafel heeft gezeten. Teun wilde nog een boodschapje doen, maar kwam niet meer terug, voordat de harde kern brevetten rijders weer doorgingen. Ik ben bij deze groep aangehaakt.

Ik kon duidelijk merken dat ik niet zoveel ervaring had in het rijden met grotere groepen, steeds de hele meute remmen om vervolgens weer als _gekken_ op de pedalen te gaan staan. Tempo lag zo tegen de 30 km/h. Mijn drang om een sanitaire stop te maken werd steeds groter, dus ik moest afhaken. Vanaf dat moment kon ik weer van de rust van het alleen rijden genieten. In Overpelt kwam ik bij een T-splitsing van de Vlaanderen Fietsroute, namelijk de 7a en de 7b. In de beschrijving kon ik daar niets van vinden. Ik heb de 7b genomen, omdat die gevoelsmatig de juiste kant op zou gaan. Fout – was niet goed –  ik merkte dat ik aan de verkeerde kant van de rijksweg zat, maar ik kon er niet overheen. Voorbij Lommel heb ik mijn GPS maar weer gevolgd naar Postel. Bij het kanaal kwam ik een paar rijders tegen die mij enigszins bekend voorkwamen. Bij deze maar aangepikt, voor de zekerheid maar nagevraagd of zij ook de brevet reden. Stel je voor dat je een groep volgt die uiteindelijk de middle of nowhere in gaat.

Dit groepje had ook een stevig tempo (34km), maar met wind mee ging dat goed. Om 15.20 reed ik De Linde weer op. De zaterdag en zondag was er in De Linde een vakantiefietsbeurs, dus er waren genoeg bezoekers. In de _kantine_zaten Marc, Yoeri en Carl achter de Icetea. Na het stempelen ben ik ook aangeschoven. Teun Lamers heb ik ook daar alsnog de hand kunnen schudden.  In de gang heb ik nog kennis gemaakt met Michael Koth, de organisator van de BRM 1000 vanuit Viersen. Best vreemd dat je met zoveel mensen per e-mail communiceert en nu in levende kan begroeten.

Het was een hele mooie zonnige dag, waarin ik veel plezier heb gehad. Ik moet nog veel trainen om die bikkels bij te houden.

181 km, 8 uur 7 min, avg 22,3 km/h, M-avg 25,1

 


Reacties zijn gesloten.